TÜRKİYE’NİN EN İYİ GÖZLEM NOKTASI GÜRÜN – BOZHÜYÜK TERSAKAN ZİYARET TEPESİ

Amerikan uzay ajansı (NASA) belirlenen (1-10 arası skalaya göre) dünyanın en iyi gözlem noktaları arasında Tersakan Ziyaret Tepesi’de var. Bu derecelendirmeye göre 1 numaralı gözlem noktaları arasında ülkemizde hiçbir yer yok maalesef.

Ama iki numaralı kategoride Tersakan Ziyaret Tepesi dışında iki yer var (Erzurum’da ve Ankara’nın güneyinde bir nokta- İstanbul- Kadıköy 10. Kategoride-yani burada hiçbir yıldızı görme ve izleme şansınız yok. Tersakan Ziyaret Tepesinde çıplak gözle bile tüm samanyolu ve yıldızlar avuçlarınızdadır.) ama “karanlık kalitesi” en yüksek yer Tersakan Ziyaret Tepesi’dir.

Dünyada astro fotoğrafçılarının bildiği ve takip ettiği bu teknik bilgi ile o yöreye ciddi bir alternatif turizm kaynağı sağlamaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen bu astro fotoğrafçılar etkin sosyal medya paylaşımlarıyla da yöre hakkında takipçileriyle etkileşime giriyorlar. Ayrıca bölgenin “Karanlık Gökyüzü Parkı” ilan edilmesi için “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Birliğine” sunulması için tüm desteklerini belirten Kaymakamımız Sayın Halil Yazıcı’ya teşekkür ederiz.

Ülkemizi çalışmalarıyla yurtdışında temsil eden ünlü fotoğraf sanatçımız Tayfun Karabağ yönetiminde ilkini gerçekleştirildi.

Şenlikte katılımcılara Uzay, Teleskoplar, Karanlık Gökyüzü Parkları hakkında uzmanları eğitimler tarafından verilecektir.

Tersakan Kültür Vakfı ev sahipliğinde yapılan bu etkinliğe Gürün Kaymakamlığı, Gürün Belediyesi, Gürün Kültür Vakfı, Bozhüyük ve Camiliyurt (BOZCADER) Londra, İstanbul, Ankara şubeleri destek vermektedir.

Düzenleme Komitesi

GALERİ